AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović

Na današnji dan, 13. septembra 1933. godine u selu Sjekovcu kod Bosanskog Broda, rođen je budući književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović. Nakon završenog bravarskog zanata i srednje šumarske škole, radio je u fabrici vagona u Bosanskom Brodu, da bi po dolasku u Sarajevo 1955. godine upisao književnost na Filozofskom fakultetu. U tom periodu je uređivao časopis „Život“, bio sekretar Udruženja književnika BiH, a počeo je da se bavi i pisanjem, te je nakon dve godine prekinuo studije. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo, gde je bio urednik muzičko-zabavnog programa i autor poznate dečije emisije „Šta deca znaju o zavičaju“. Od početka raspada bivše države preselio se u Novi Sad i tu takođe radio kao urednik na TV Novi Sad. Svojim književnim stvaralštvom skrenuo je pažnju na sebe već prvom knjigom, „Zlatni kuršum“, za koju je 1958. godine bio nagrađen „Brankovom nagradom“ na Stražilovu. Tokom života je napisao dvadesetak knjiga poezije, nekoliko romana i drama, pesme za decu, ali je verovatno najpoznatiji po pesmama koje je pisao za poznate muzičare i bendove Jugoslavije, poput „Bijelog dugmeta“, Zdravka Čolića, Vajte, Arsena Dedića i mnogih drugih, a „Šta bi dao da si na mom mestu“, „Ima neka tajna veza“ i ,„Glavo luda“ samo su neke od nekoliko stotina koliko ih je stvorio. Pored „Brankove nagrade“, dobitnik je i „Šestoaprilske nagrade“ grada Sarajeva, Nagrade „Zmajevih dečijih igara“, Nagrade „Zlatni ključić“ i drugih. Duško Trifunović preminuo je 28. januara 2006. godine i po sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, na Čeratskom groblju, a od 2007. godine, njemu u čast, na Palama se svake godine održava književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“.    

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine rođen je književnik i novinar Branimir Ćosić;
1959. godine rođen je Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir, rok muzičar, pevač beogradske grupe „Poslednja igra leptira“ i član Indeksovog radio pozorišta.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kajmakcalan
Prethodni članak

Počelo je osvajanje Kajmakčalana

1048643_Tirnanic_Bogdan_04
Naredni članak

Rođen je novinar i publicista Bogdan Tirnanić