АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник, песник и ТВ аутор Душко Трифуновић

На данашњи дан, 13. септембра 1933. године у селу Сјековцу код Босанског Брода, рођен је будући књижевник, песник и ТВ аутор Душко Трифуновић. Након завршеног браварског заната и средње шумарске школе, радио је у фабрици вагона у Босанском Броду, да би по доласку у Сарајево 1955. године уписао књижевност на Филозофском факултету. У том периоду је уређивао часопис „Живот“, био секретар Удружења књижевника БиХ, а почео је да се бави и писањем, те је након две године прекинуо студије. Запослио се потом на Телевизији Сарајево, где је био уредник музичко-забавног програма и аутор познате дечије емисије „Шта деца знају о завичају“. Од почетка распада бивше државе преселио се у Нови Сад и ту такође радио као уредник на ТВ Нови Сад. Својим књижевним стваралштвом скренуо је пажњу на себе већ првом књигом, „Златни куршум“, за коју је 1958. године био награђен „Бранковом наградом“ на Стражилову. Током живота је написао двадесетак књига поезије, неколико романа и драма, песме за децу, али је вероватно најпознатији по песмама које је писао за познате музичаре и бендове Југославије, попут „Бијелог дугмета“, Здравка Чолића, Вајте, Арсена Дедића и многих других, а „Шта би дао да си на мом месту“, „Има нека тајна веза“ и ,„Главо луда“ само су неке од неколико стотина колико их је створио. Поред „Бранкове награде“, добитник је и „Шестоаприлске награде“ града Сарајева, Награде „Змајевих дечијих игара“, Награде „Златни кључић“ и других. Душко Трифуновић преминуо је 28. јануара 2006. године и по сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима, на Чератском гробљу, а од 2007. године, њему у част, на Палама се сваке године одржава књижевна манифестација „Дани Душка Трифуновића“.    

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године рођен је књижевник и новинар Бранимир Ћосић;
1959. године рођен је Ненад Радуловић, познатији као Неша Лептир, рок музичар, певач београдске групе „Последња игра лептира“ и члан Индексовог радио позоришта.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kajmakcalan
Претходни чланак

Почело је освајање Кајмакчалана

1048643_Tirnanic_Bogdan_04
Наредни чланак

Рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић