AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović

Na današnji dan, 13. septembra 1933. godine u selu Sjekovcu kod Bosanskog Broda, rođen je budući književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović.

Nakon završenog bravarskog zanata i srednje šumarske škole, radio je u fabrici vagona u Bosanskom Brodu, da bi po dolasku u Sarajevo 1955. godine upisao književnost na Filozofskom fakultetu.

U tom periodu je uređivao časopis Život, bio sekretar Udruženja književnika BiH, a počeo je da se bavi i pisanjem, te je nakon dve godine prekinuo studije. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo, gde je bio urednik muzičko-zabavnog programa i autor poznate dečije emisije Šta deca znaju o zavičaju.

Od početka raspada bivše države preselio se u Novi Sad i tu takođe radio kao urednik na TV Novi Sad. Svojim književnim stvaralaštvom je skrenuo pažnju na sebe već prvom knjigom Zlatni kuršum, za koju je 1958. godine bio nagrađen Brankovom nagradom na Stražilovu.

Tokom života je napisao dvadesetak knjiga poezije, nekoliko romana i drama, pesme za decu, ali je verovatno najpoznatiji po pesmama koje je pisao za poznate muzičare i bendove Jugoslavije, poput Bijelog dugmeta, Zdravka Čolića, Vajte, Arsena Dedića i mnogih drugih, a Šta bi dao da si na mom mestu, Ima neka tajna veza i Glavo luda su samo neke od nekoliko stotina koliko ih je stvorio.

Pored Brankove nagrade, dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Nagrade Zmajevih dečijih igara, Nagrade Zlatni ključić i drugih.

Duško Trifunović je preminuo 28. januara 2006. godine i po sopstvenoj želji je sahranjen u Sremskim Karlovcima, na Čeratskom groblju, a od 2007. godine, njemu u čast, na Palama se održava književna manifestacija Dani Duška Trifunovića.    

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine rođen je književnik i novinar Branimir Ćosić;
1959. godine rođen je Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir, rok muzičar, pevač beogradske grupe Poslednja igra leptira i član  Indeksovog radio pozorišta;
1979. godine rođen je odbojkaš Ivan Miljković;
2014. godine umro je fudbaler Milan Galić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

S.Kragujevic,_Branko_Copic
Prethodni članak

BRANKO ĆOPIĆ: Pisanjem se stiču i slava i honorari

ivana
Naredni članak

Rođena je kompozitor i pisac Ivana Stefanović