АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Мирко Ковач

На данашњи дан, 26.децембра 1938. године у Петровићима је рођен књижевник Мирко Ковач. У Београду је студирао драматургију на Академији за позориште, филм и телевизију, и аутор је више романа, збирки приповедака, есеја, драма и сценарија. За своје стваралаштво добио је многе награде, мећу којима су Награда „Милован Глишић“, „Иво Андрић“, НИН-ова награда и друге. Аутор је и неколико филмских сценарија, а међу најпознатијима су „Окупација у 26 слика“ и „Пад Италије“. Крајем осамдесетих година преселио су у Ровињ, где је и умро 19.августа 2013. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1927. године рођена је позоришна, телевизијска и радио редитељка, театролог, и професорка глуме Факултета драмских уметности у Београду, Огњенка Милићевић;
2006. године умро је новинар Милисав Милић;
2013.  године умро је глумац Рајко Продановић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mata_milosevic-full
Претходни чланак

Рођен је глумац, редитељ и педагог Мата Милошевић

stevan_supljikac
Наредни чланак

Умро је војвода Стеван Шупљикац