AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Milan Oklopdžić

Na današnji dan, 9. maja 1948. godine u Beogradu je rođen književnik Milan Oklopdžić.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, dobio je Fulbrajtovu stipendiju i otišao na dalje školovanje u Kaliforniju.

Po završetku tih studija, vratio se u Beograd, gde je objavio nekoliko izuzetno čitanih romana, od kojih je najpoznatiji Ca. Blues, bio autor sedam pozorišnih predstava i desetina radio i TV drama, te činio ekipu Radio televizije Beograd osamdesetih godina koja je radila na različtim programima, TV serijama i dokumentarcima.

Početkom devedesetih godina je, zbog otkaza na televiziji i nemogućnosti da štampa svoje priče i romane, sa porodicom ponovo otišao u SAD, i tu ostao da živi i radi do kraja života.

Mika Oklop je umro 1. jula 2007. godine u San Francisku, a urna sa njegovim pepelom je kasnije položena na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1904. godine umro je matematičar i akademik Dimitrije Nešić;
1939. godine rođen je novinar i urednik RTV Studio B Đoko Vještica;
1942. godine rođen je vaterpolista Mirko Sandić;
1945. godine zvanično je završen Drugi svetski rat;
1945. godine rođen je reditelj Slobodan Ž. Jovanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

tito
Prethodni članak

U Beogradu je održana najveća sahrana u XX veku

ivana-spanovic-zurich
Naredni članak

Rođena je atletičarka Ivana Španović