АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Милан Оклопџић

На данашњи дан, 9. маја 1948. године у Београду је рођен књижевник Милан Оклопџић.

Након што је дипломирао на Факултету драмских уметности, добио је Фулбрајтову стипендију и отишао на даље школовање у Калифорнију.

По завршетку тих студија, вратио се у Београд, где је објавио неколико изузетно читаних романа, од којих је најпознатији Ca. Blues, био аутор седам позоришних представа и десетина радио и ТВ драма, те чинио екипу Радио телевизије Београд осамдесетих година која је радила на различтим програмима, ТВ серијама и документарцима.

Почетком деведесетих година је, због отказа на телевизији и немогућности да штампа своје приче и романе, са породицом поново отишао у САД, и ту остао да живи и ради до краја живота.

Мика Оклоп је умро 1. јула 2007. године у Сан Франциску, а урна са његовим пепелом је касније положена на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године умро је математичар и академик Димитрије Нешић;
1939. године рођен је новинар и уредник РТВ Студио Б Ђоко Вјештица;
1942. године рођен је ватерполиста Мирко Сандић;
1945. године званично је завршен Други светски рат;
1945. године рођен је редитељ Слободан Ж. Јовановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

tito
Претходни чланак

У Београду је одржана највећа сахрана у XX веку

ivana-spanovic-zurich
Наредни чланак

Рођена је атлетичарка Ивана Шпановић