На данашњи дан

Рођен је књижевник Милан Ђ. Милићевић

На данашњи дан, 4. јуна 1831. године, у Рипњу је рођен српски књижевник Милан Ђ. Милићевић.

Завршио је богословију, радио као државни чиновник, а од 1886. године је био управник Народне библиотеке. Један је од оснивача Друштва српске словесности и Српске књижевне задруге. Једно време био је секретар, па затим председник Српске краљевске академије у периоду од 1896. до 1899. године.

Објавио је низ педагошких списа и радова из историографије од којих су најпознатији  Кнез Милош у причама, Карађорђе у говору и твору и Поменик знаменитих људи у српскога народа новијега доба, у којима је обрадио око 180 биографија познатих српских научника, културних радника и знаменитих историјских личности.

У историјско-географским делима Кнежевина Србија и Краљевина Србија дао је приказ целе ондашње Србије са топографским подацима, описом старина и локалних предања. Кнежевина Србија по обиму материјала који је у њој сакупљен представља једно од најзначајнијих српских научних дела у 19. веку.

Милан Ђ. Милићевић је преминуо 1908. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1908. године рођен је балетски играч, педагог и композитор Лујо Давичо;
1911. године рођен је политичар и дисидент Милован Ђилас;
1939. године умро је историчар књижевности, професор и академик Павле Поповић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

medieval-2335880_960_720
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (4. јун)