На данашњи дан

Рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић

На данашњи дан, 3. јула 1939. године у селу Љубиш на Златибору је рођен књижевник Љубивоје Ршумовић.

Основну школу је завршио у родном селу, гимназију похађао у Чајетини и Ужицу, а 1965. године дипломирао компаративну књижевност на београдском Филолошком факултету.

Песме је почео да пише, а и да добија награде, још као основац, да би прве објавио као гимназијалац у ужичким Вестима и Књижевним новинама. По дипломирању је радио прво три године у редакцији програма за децу Радио Београда, те потом на Телевизији Београд. Био је уредник многих емисија, попут Уторак вече – ма шта ми рече, Хиљаду зашто, Хајде да растемо, Фазони и форе, као и дугогодишњи директор Позоришта Бошко Буха, одакле је отишао у пензију.

Поред осталог, он је председник Културно просветне заједнице Србије, један од оснивача и члан Управног одбора Задужбине Доситеја Обрадовића, оснивач и први председник Карате савеза Србије и савезни судија у овом спорту, и оснивач и први председник Одбора за заштиту права детета Србије у оквиру организације Пријатељи деце Србије.

За своје стваралаштво је добио небројено много награда и признања, а нека од њих су Бранкова награда, Октобарска награда града Београда, Вукова награда, награда Змајевих дечјих игара, награда Политикиног забавника, Награда Душко Радовић, Мирослав Антић, Бранко Ћопић, Пуља у Барију и Унескова награда.

Међу силним делима Љубивоја Ршумовића, уз која су одрастала и одрастају милиони деце, налазе се и књиге Ма шта ми рече, Причанка, Певанка, Још нам само але фале, Вести из несвести, Домовина се брани лепотом, Три чвора на трепавици и песме Лако је пруту, Миш, Вуче, вуче, бубо лења, Нема земље дембелије, Сваки дан се сунце рађа, Браћу не доносе роде, Воз за Чачак, Другарство и друге.

Срећан рођендан, господине Ршуме, и хвала Вам!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1841. године рођен је песник Мита Поповић;
1898. године рођен је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић;
1928. године рођен је др Слободан Витановић, књижевик, преводилац, професор Филозофског факултета у Београду и оснивач и председник Друштва пријатеља Француске;
1937. године рођен је писац и академик Милован Данојлић;
1952. године умро је индустријалац и градоначелник Београда Влада Илић;
1953. године рођен је књижевник Драган Великић;
1970. године умро је архитекта Милутин Борисављевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

aca-sisisc
Претходни чланак

Умро је виолиниста Александар Аца Шишић

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (3. јул)