АктуелностиНа данашњи дан

Рођен je књижевник и књижевни критичар Васа Павковић

На данашњи дан, 3. фебруара 1953. године у Панчеву је рођен књижевник и књижевни критичар Васа Павковић.

Након основне школе и гимназије, које је завршио у родном граду, у Београду је дипломирао на Филолошком факултету, на групи за српскохрватски језик и југословенску књижевност, и магистрирао на општој лингвистици. Већ четрдесет година ради у Институту за српски језик и један је од уредника речника САНУ.

Васа Павковић је један од оснивача Српског књижевног друштва. Деценијама је био сарадник и уредник радио-емисије Звиждук, као и уредник у неким часописима и издавачким кућама. До сада је објавио тридесетак књига: збирки прича, песама, романа, критика, као и две књиге посвећене стрипу, састављене од његових текстова и чланака из различитих новина.

Добитник је и многих награда и признања, међу којима су Награда Милан Ракић, Октобарска награда, Награда Борбе, Бранкова награда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1910. године умро је српски математичар, професор механике на Великој школи, министар просвете и привреде Србије, проналазач и академик Српске краљевске академије Љубомир Клерић;
1928. године рођен је новинар, писац и хумориста Новак Новак;
1958. године рођен је математичар и професор Београдског универзитета Милутин Достанић;
1968. године рођен је кошаркаш Владе Дивац.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Света мајка Ангелина
Претходни чланак

НА ЗЛАТНОМЕ ЗРАКУ НЕБЕСКИХ МИЛИНА ЗЛАТНУ ПЕСМУ ТКА МАЈКА АНГЕЛИНА

СЈЗ
Наредни чланак

КАДА БИСТЕ ЗНАЛИ, КАКО БИСТЕ РЕКЛИ?