AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić

Na današnji dan, 18. septembra 1929. godine u Bitolju je rođen književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić. Filozofski fakultet završio je u Novom Sadu, gde je i doktorirao. Kao kritičar, naročito je bio aktivan u periodu nastajanja moderne posleratne književnosti. Bio je urednik lista „Vidici“ i časopisa „Delo“, i stalni kritičar „NIN“-a, „Politike“ i TV Beograd. Pisao je studije, rasprave, zbirke kritika i priređivao antologije, a neka od njegovih dela su studije „Ivo Andrić“, „Branko Miljković ili neukrotiva reč“, „Prostori sreće u delu Miloša Crnjanskog“, „Posleratna srpska kritika“, zbirka pripovedaka „Vreme neprolazno“ i druga. Prevođen je na mnoge strane jezike, a dobitnik je i više književnih nagrada, kao što su Oktobarska nagrada za studiju „Branko Miljković ili neukrotiva reč“,  „Đorđe Jovanović“ za knjigu „Kritike i ogledi“ ili „Milan Bogdanović“ za prikaz knjige „Peščanik“ Danila Kiša. Petar Džadžić umro je 31. jula 1996. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1739. godine potpisan je Beogradski mir, kojim je Srbija ponovo potpala pod tursku vlast;
1950. rođen je novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski;
2002. godine preminula je Margita Stefanović Magi, najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe „Ekatarina Velika“.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1-ljubica
Prethodni članak

Umrla je prva srpska kompozitorka i akademik Ljubica Marić

dusan kanazir plakat finalna verzija (Small)
Naredni članak

Umro je biolog i akademik Dušan Kanazir