AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Jovan Ilić

Na današnji dan, 15 .avgusta 1824. godine u Beogradu je rođen književnik Jovan Ilić. Nakon osnovne škole u Beogradu, gimnaziju je učio u Kragujevcu, licej u Beogradu, a filozofiju u Eperješu i Beču. Uz Knićanina je učestvovao u događajima i borbama 1848. godine u današnjoj Vojvodini, a po povratku u Srbiju bio je pisar Državnog saveta, korektor, profesor, član Velikog saveta ministarstva pravde i državni savetnik. Kao književnik, jedan je od značajnijh predstavnika romantizma kod nas, a njegovo delo predstavlja spoj narodne lirike i umetničke poezije u kojoj preovlađuju istočnjački motivi. Objaviio je nekoliko zbirki pesama, romantično-idilični spev „Pastiri“ i zbirku istočnjačkih pesama „Dahire“. Živeo je u Beogradu, a u njegovoj kući na Dorćolu okupljali su se onovremeni istaknuti predstavnici kulturnog i umetničkog života Srbije, poput Matoša, Sremca, Veselinovića i drugih, dok su se i njegovi sinovi Milutin, Dragutin, Vojislav i Žarko takođe bavili književnim radom. Jovan Ilić je umro 12. marta 1901. godine i sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1883. rođen je vajar Ivan Meštrović, autor mnogih znamenitih dela kod nas, među kojima je i Spomenik Pobedniku na Kalemegdanu u Beogradu;
1929. godine umro je trgovac i veliki dobrotvor Beogradskog univerziteta, Luka Ćelović;
1949. godine umro je književnik, pesnik, slikar i diplomata Rastko Petrović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vida-Ognjenovic-0000202944255
Prethodni članak

Rođena je književnica i rediteljka Vida Ognjenović

Tekeris,_spomen_kosturnica_na_Ceru
Naredni članak

Počela je Cerska bitka