AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Jovan Hadžić

Na današnji dan, 19. septembra 1799. godine u Somboru je rođen književnik Jovan Hadžić.

Poticao je iz bogate i ugledne porodice. Osnovnu školu je završio na srpskom jeziku, a posle toga je upisao jednogodišnju nemačku školu u Sremskim Karlovcima.

Nakon gimnazije je studirao filozofiju i prava u Pešti, i još tokom studija pokazivao interesovanje za antiku i starogrčki jezik, kao i za rimsko pravo. U to vreme je počeo i sa pisanjem poezije pod pseudonimom Miloš Svetić. Studije je nastavio u Beču, gde je 1826. godine stekao zvanje doktora prava.

U Srbiju je došao 1837. godine, kao jedan od vodećih pravnika i politički protivnik kneza Miloša. Bio je značajna ličnost i u kulturnom životu. Osnivač je Matice srpske, urednik Letopisa i u početku saradnik Vuka Karadžića, sa kim je kasnije došao u sukob oko shvatanja književnog jezika.

Njegov književni i naučni rad je obiman, te se pored prava bavio i poezijom, prevođenjem, istorijom i filologijom. Kao učenik Lukijana Mušickog, on je na prelazu sa starog klasicizma ka novijim pesničkim stremljenjima čiji su podsticaji dopirali iz nemačke književnosti i naše narodne poezije.

Pisao je ode u slavu istaknutih savremenika, rodoljubive, didaktičke pesme, i pokazivao veliko interesovanje za političku i epsku poeziju. Smatra se prethodnikom kako Zmaja, tako i Radičevića, a prevodio je dela antičke i moderne klasične tradicije: Homera, Vergilija, Horacija, Šilera, Getea i drugih. Postao je jedan od najistaknutijih protivnika Vukove jezičke reforme, a sukob se završio intervencijom Đure Daničića, koji je u svom delu Rat za srpski jezik i pravopis dao argumente protiv pisanja starom azbukom i pravopisom, a takođe istakao i Hadžićevu nestručnost u filologiji.

On je ipak do kraja života 1869. godine u Novom Sadu, nastavio da koristi staro pismo i da se protivi reformi, što je verovatno i uticalo na kasnije negativno gledanje na njega i njegov rad, iako mu je uticaj i značaj u srpskoj književnosti XIX veka nesporan.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1850. godine rođen je vajar Petar Ubavkić;
1938. godine roćen je scenarista i pisac Gordan Mihić;
1959. godine rođen je operski pevač Oliver Njego;
1975. godine umro je srpski lekar infektolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Srpskog lekarskog društva i akademik Kosta Todorović;
1999. godine umro je srpski filolog, lingvista i redovni član SANU Pavle Ivić;
2008. godine umro je kompozitor i profesor Petar Stajić;
2009. godine umro je biolog i akademik Dušan Kanazir.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

laz
Prethodni članak

Rođen je novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski

Screenshot_1
Naredni članak

VLAHO BUKOVAC: RUĐER BOŠKOVIĆ (1919)