AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Janko Veselinović

Na današnji dan, 13. maja 1862. Godine, u Salašu Crnobarskom u Mačvi, je rođen književnik Janko Veselinović.

Osnovnu školu je završio u Glogovcu, posle čega se školovao u Šapcu i Beogradu, i mada školovanje nije završio, sa nepunih osamnaest godina je postao učitelj u Mačvi.

Godine 1893. je stigao u Beograd i zatim radio kao novinar, urednik više listova, korektor Državne štamparije i dramaturg Narodnog pozorišta.

Čitajući pripovetke, i sam je počeo da ih piše još dok je bio seoski učitelj, ali u svojim prvim pokušajima da mu ih neki list štampa nije naišao na razumevanje. Pripovetke mu je tek 1886. godine objavio Šabački glasnik, a kako su naišle na dobre komentare, Janko je ohrabren nastavio sa pisanjem.

U svom stvaralaštvu prvenstveno je prikazivao selo, čemu je prilazio s mnogo ljubavi, idealizujući patrijarhalni porodični život, zajednicu i ljude.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani Hajduk Stanko, Junak naših dana i Borci, zbirke pripovedaka Slike iz seoskog života, Od srca srcu, Rajske duše, Zeleni vajati, Male priče, Seljanka i druge, a takođe je napisao i neke pozorišne komade.

Janko Veselinović  je umro od tuberkuloze 26. juna 1905. godine, u Glogovcu, sa nepune 43 godine, a danas se po njemu zovu mnoge škole, ulice, biblioteke i druge ustanove kulture u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine počelo je zasedanje Majske skupštine u Sremskim Karlovcima;
1851. godine rođen je pisac, lekar i naučnik Laza Lazarević;
1881. godine rođen je teoretičar i vođa socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitrije Tucović;
1890. godine rođen je inženjer Nikola Mirkov;
1909. godine rođen je geograf i akademik Branislav Bukurov;
1931. godine umro je kompozitor, horovođa i akademik Josif Marinković;
2016. godine Umro je pevač i kompozitor Petar Tanasijević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

KNEZ MIHAILO: Sa prijateljima teško možemo što uraditi

bosilj
Naredni članak

Umro je „marginalni“ umetnik Ilija Bašićević Bosilj