АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Јанко Веселиновић

На данашњи дан, 13. маја 1862. Године, у Салашу Црнобарском у Мачви, је рођен књижевник Јанко Веселиновић.

Основну школу је завршио у Глоговцу, после чега се школовао у Шапцу и Београду, и мада школовање није завршио, са непуних осамнаест година је постао учитељ у Мачви.

Године 1893. је стигао у Београд и затим радио као новинар, уредник више листова, коректор Државне штампарије и драматург Народног позоришта.

Читајући приповетке, и сам је почео да их пише још док је био сеоски учитељ, али у својим првим покушајима да му их неки лист штампа није наишао на разумевање. Приповетке му је тек 1886. године објавио Шабачки гласник, а како су наишле на добре коментаре, Јанко је охрабрен наставио са писањем.

У свом стваралаштву првенствено је приказивао село, чему је прилазио с много љубави, идеализујући патријархални породични живот, заједницу и људе.

Нека од његових најпознатијих дела су романи Хајдук Станко, Јунак наших дана и Борци, збирке приповедака Слике из сеоског живота, Од срца срцу, Рајске душе, Зелени вајати, Мале приче, Сељанка и друге, а такође је написао и неке позоришне комаде.

Јанко Веселиновић  је умро од туберкулозе 26. јуна 1905. године, у Глоговцу, са непуне 43 године, а данас се по њему зову многе школе, улице, библиотеке и друге установе културе у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године почело је заседање Мајске скупштине у Сремским Карловцима;
1851. године рођен је писац, лекар и научник Лаза Лазаревић;
1881. године рођен је теоретичар и вођа социјалистичког покрета у Краљевини Србији, Димитрије Туцовић;
1890. године рођен је инжењер Никола Мирков;
1909. године рођен је географ и академик Бранислав Букуров;
1931. године умро је композитор, хоровођа и академик Јосиф Маринковић;
2016. године Умро је певач и композитор Петар Танасијевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

КНЕЗ МИХАИЛО: Са пријатељима тешко можемо што урадити

bosilj
Наредни чланак

Умро је „маргинални“ уметник Илија Башићевић Босиљ