AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik i akademik Danilo Kiš

Na današnji dan, 22. februara 1935. godine u Subotici je rođen književnik i akademik Danilo Kiš. U Novom Sadu je pohađao prvi razred osnovne škole, posle čega je otišao u Mađarsku, odakle mu je poticao otac, tamo završio osnovnu školu i prve razrede gimnazije, nakon čega je, posle odvođenja oca u Aušvic, sa ostatkom porodice repatriran u Crnu Goru gde je ostao do kraja školovanja. Na katedri za opštu književnost filozofskog fakulteta u Beogradu diplomirao je 1958. godine, a još kao student objavljivao je pesme, eseje, pripovetke i prevode sa mađarskog, ruskog i francuskog jezika, najviše u „Vidicima“, u čijem je uredništvu bio od 1957. do 1960. godine. Živeo je i radio potom u Francuskoj, najviše u Parizu, bio je dopisni član SANU, a za svoje stvaralaštvo dobio je mnoštvo nagrada i priznanja, kako domaćih, tako i inostranih, među kojima su: NIN-ova nagrada (koju je naknadno vratio), nagrada „Ivan Goran Kovačić“, francuska književna nagrada „Grand aigle d`or de la ville de Nice“, „Andrićeva nagrada“, nagrada „Skender Kulenović“, Sedmojulska nagrada, italijanska književna nagrada „Premio letterario Tevere“, nemačka književna nagrada „Preis des Literaturmagazins“ i Avnojeva nagrada. Neka od njegovih najznačajnijih dela su: Mansarda, Psalm 44, Bašta, pepeo, Rani jadi, Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča, Čas anatomije, Enciklopedija mrtvih i druga. Njegova dela odlikuje suzdržanost u kazivanju, prustovska nostalgija za nestalim vremenima i preplitanje esejističkog i poetskog izraza. Danilo Kiš umro je u Parizu 15. oktobra 1989. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a mnogi gradovi u našoj zemlji danas imaju ulice koje nose njegovo ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1826. godine rođen je advokat, gradonačelnik Novog Sada i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine XIX veka, Svetozar Miletić;
1939. godine rođen je lingvista, profesor i akademik Svetozar Stijović;
1943. godine rođen je slikar, novinar, pisac i član Senata Republike Srpske, Dragoš Kalajić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cenic
Prethodni članak

Umro je novinar i publicista Dimitrije Mita Cenić

Delta Holding_JEDAN RED-page-001
Naredni članak

Pokrovitelj knjige i filma Tragovima velikana - Radmila Savićević - Prva i poslednja