АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник и академик Данило Киш

На данашњи дан, 22. фебруара 1935. године у Суботици је рођен књижевник и академик Данило Киш. У Новом Саду је похађао први разред основне школе, после чега је отишао у Мађарску, одакле му је потицао отац, тамо завршио основну школу и прве разреде гимназије, након чега је, после одвођења оца у Аушвиц, са остатком породице репатриран у Црну Гору где је остао до краја школовања. На катедри за општу књижевност филозофског факултета у Београду дипломирао је 1958. године, а још као студент објављивао је песме, есеје, приповетке и преводе са мађарског, руског и француског језика, највише у „Видицима“, у чијем је уредништву био од 1957. до 1960. године. Живео је и радио потом у Француској, највише у Паризу, био је дописни члан САНУ, а за своје стваралаштво добио је мноштво награда и признања, како домаћих, тако и иностраних, међу којима су: НИН-ова награда (коју је накнадно вратио), награда „Иван Горан Ковачић“, француска књижевна награда „Grand aigle d`or de la ville de Nice“, „Андрићева награда“, награда „Скендер Куленовић“, Седмојулска награда, италијанска књижевна награда „Premio letterario Tevere“, немачка књижевна награда „Preis des Literaturmagazins“ и Авнојева награда. Нека од његових најзначајнијих дела су: Мансарда, Псалм 44, Башта, пепео, Рани јади, Пешчаник, Гробница за Бориса Давидовича, Час анатомије, Енциклопедија мртвих и друга. Његова дела одликује суздржаност у казивању, прустовска носталгија за несталим временима и преплитање есејистичког и поетског израза. Данило Киш умро је у Паризу 15. октобра 1989. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а многи градови у нашој земљи данас имају улице које носе његово име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1826. године рођен је адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине XIX века, Светозар Милетић;
1939. године рођен је лингвиста, професор и академик Светозар Стијовић;
1943. године рођен је сликар, новинар, писац и члан Сената Републике Српске, Драгош Калајић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

cenic
Претходни чланак

Умро је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић

Delta Holding_JEDAN RED-page-001
Наредни чланак

Покровитељ књиге и филма Траговима великана - Радмила Савићевић - Прва и последња