AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik, filmski i TV scenarista Arsen Diklić

Na današnji dan, 14. novembra 1922. godine u Starom Selu u Lici je rođen književnik, filmski i TV scenarista Arsen Diklić.

Nakon osnovne škole i niže gimnazije koje je završio u Otočcu, višerazrednu gimnaziju je učio u više gradova i maturirao u Sarajevu, da bi potom u Beogradu studirao istoriju umetnosti. Nakon Drugog svetskog rata i učestvovanja u NOB-u, postao je izuzetno kulturno aktivan, te je uređivao časopis Pionir, bio urednik dečije strane u Borbi i jedan od pokretača i urednika lista Zmaj.

Pisao je pesme, pripovetke i romane za decu, kao i scenarije za filmove, TV serije i TV dramu, a među njegova najpoznatija dela spadaju: Salaš u Malom Ritu, Ne okreći se sine, Plava ajkula, Plavi kit, Marš na Drinu, Užička republika i druga.

Dobitnik je i mnogih nagrada i priznanja, od kojih su Nagrada Vlade Srbije za dečiju književnost, Oktobarska nagrada i Zlatna pulska arena za scenario samo neke od njih.

Arsen Diklić, jedan od najznačajnijih naših pisaca za decu i omladinu, preminuo je 4. jula 1995. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

između 1751. i 1770. godine rođen je vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović;
1814. godine rođen je istoričar i filolog Janko Šafarik;
2009. godine umro je istoričar i akademik Sima Ćirković.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Withering-Serbian-Film-Still
Prethodni članak

Film: „Odumiranjeˮ

hqdefault
Naredni članak

„Plam će, vječno životvorni, blistat Srbu tvoje zublje...ˮ