АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник, филмски и ТВ сценариста Арсен Диклић

На данашњи дан, 14. новембра 1922. године у Старом Селу у Лици је рођен књижевник, филмски и ТВ сценариста Арсен Диклић.

Након основне школе и ниже гимназије које је завршио у Оточцу, вишеразредну гимназију је учио у више градова и матурирао у Сарајеву, да би потом у Београду студирао историју уметности. Након Другог светског рата и учествовања у НОБ-у, постао је изузетно културно активан, те је уређивао часопис Пионир, био уредник дечије стране у Борби и један од покретача и уредника листа Змај.

Писао је песме, приповетке и романе за децу, као и сценарије за филмове, ТВ серије и ТВ драму, а међу његова најпознатија дела спадају: Салаш у Малом Риту, Не окрећи се сине, Плава ајкула, Плави кит, Марш на Дрину, Ужичка република и друга.

Добитник је и многих награда и признања, од којих су Награда Владе Србије за дечију књижевност, Октобарска награда и Златна пулска арена за сценарио само неке од њих.

Арсен Диклић, један од најзначајнијих наших писаца за децу и омладину, преминуо је 4. јула 1995. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

између 1751. и 1770. године рођен је вођа Првог српског устанка Карађорђе Петровић;
1814. године рођен је историчар и филолог Јанко Шафарик;
2009. године умро је историчар и академик Сима Ћирковић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Withering-Serbian-Film-Still
Претходни чланак

Филм: „Одумирањеˮ

hqdefault
Наредни чланак

„Плам ће, вјечно животворни, блистат Србу твоје зубље...ˮ