ЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Филип Давид

На данашњи дан, 4. јула 1940. године у Крагујевцу је рођен књижевник Филип Давид.

Дипломирао је југословенску и светску књижевност на Филолошком факултету и драматургију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, те био дугогодишњи уредник Драмског програма Телевизије Београд и професор драматургије на ФДУ.

Један је од оснивача Удружења Независних писаца, оснивач Београдског круга и Форума писаца, као и члан књижевне асоцијације Група 99.

До сада је написао више књига приповедака, романа, есеја, ТВ драма и филмских сценарија, и добио многе награде и признања, међу којим су Награда Милан Ракић, БИГЗ-ова награда, Просветина награда, Андрићева награда, НИН-ова награда, Награда Меша Селимовић и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1887. године рођен је лекар, професор и академик Коста Тодоровић;
1941. године у Београду је одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против окупатора;
1995. године преминуо је Арсен Диклић, књижевник и филмски и ТВ сценариста;
2016. године умро је историчар уметности и професор Мирослав Тимотијевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Јелена Балшић
Претходни чланак

Захвална кћи и нежна мајка, побожна хришћанка и велики родољуб Јелена Балшић

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (4. јул)