АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Драган Лакићевић

На данашњи дан, 5. августа 1954. године у Колашину је рођен књижевник Драган Лакићевић. Основну школу је завршио у родном Колашину, гимназију у Титограду, а студије књижевности на Филолошком факултету у Београду. Прве песме објавио је 1970. године у сарајевским „Малим новинама“ и у „Политици за децу“, а прве песничке књиге 1976. године. Радио је као уредник књижевних часописа „Расковник“, „Књижевна критика“ и „Светосавско звонце“, као и у Издавачком предузећу „Рад“ и „Српској књижевној задрузи“. Уредио је и приредио велики број књига, издања и едиција, међу којима и колекцију “Српска књижевност за децу” у стотинак књига, а такође је сачинио неколико антологија наших и светских бајки и српске поезије за децу. Драган Лакићевић је за свој књижевни рад добио и многе награде и признања, међу којима су  “Смели цвет” Савеза омладине Србије, Орден “Златни јеж”, Књижевна награда “Политикиног забавника”, “Змај Огњени Вук”, „Кочићево перо“, „Вукова награда“, Награда „Милан Ракић“, „Грачаничка повеља“, „Одзиви Филипу Вишњићу“ и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1716. године аустријски принц Еуген Савојски је у бици код Петроварадина нанео тежак пораз турској војсци под командом Дамада Али паше, а годину дана касније освојио је и Београд, који је остао под аустријском влашћу до 1739. године;
1926. године основан је Архив Војводине;
1947. године преминуо је математичар и академик Богдан Гавриловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

cetvorojevandjelje
Претходни чланак

Одштампано је „Београдско четворојеванђеље“

t-bor-srecno
Наредни чланак

Обележава се Дан рудара Србије