АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Драган Колунџија

На данашњи дан, 29. августа 1938. године у Горњем Водичеву је рођен књижевник Драган Колунџија.

Пошто је током Другог светског рата остао сироче, усвојио га је ујак, и после првих разреда основне школе у Приједору и Новом Граду, основну школу и гимназију је завршио у Београду, где је и дипломирао књижевност на Филолошком факултету.

Песме је писао и објављивао у различитим новинама и часописима још током школовања, а прву од својих двадесетак збирки песама је објавио 1957. године.

Радио је као уредник Катедре за књижевност и уметност на Коларчевом народном универзитету, и једно време био наставник у нашим основним и средњим допунским школама у Француској.

Драган Колунџија је заступљен у више антологија српске поезије, песме су му превођене на многе стране језике, а за своје стваралаштво је добио значајна признања и награде, као што су Вукова награда, Плакета Дисовог пролећа, две награде Бранко Ћопић и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1521. године Турци су освојили Београд;
1854. године рођен је педагог и професор Јован Миодраговић;
1856. године рођен је генерал и војни министар Михаило Живковић Гвоздени;
1882. године рођен је историчар и академик Никола Радојчић;
1944. године на захтев избегличке владе Краљевине Југославије краљ Петар II Карађорђевић посебним указом одузео је команду генералу Дражи Михаиловићу и позвао југословенску војску у отаџбини да се стави под команду Јосипа Броза Тита;
1997. године умро је књижевник и драматург Велимир Лукић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jovan_kursula_portret
Претходни чланак

Умро је хајдук и устаник Јован Петровић Курсула

250px-1997-YUG_Jugovic
Наредни чланак

Рођен је фудбалер Владимир Југовић