AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik i diplomata Rastko Petrović

Na današnji dan, 16. maja 1898. godine u Beogradu je rođen književnik, pesnik, slikar i diplomata Rastko Petrović.

Poticao je iz velike porodice i bio je mlađi brat čuvene slikarke Nadežde Petrović.

Iako je školovanje započeo u Beogradu, prekinuo ga je zbog odlaska na front i gimnaziju potom završio u Francuskoj, pošto je prethodno sa srpskom vojskom prešao Albaniju.

Maturirao je u Nici i upisao prava u Parizu, kao stipendista francuske vlade. U Parizu se upoznao i družio sa mnogim umetnicima, pisao pesme, pripovetke i prikaze slikarskih izložbi  koje je objavljivao u Srbiji.

Po povratku u zemlju je putovao i obišao krajeve Srbije, Crne Gore, Makedonije i Dalmacije i bio, kako je rekao, oduševljen veličinom i lepotom svoje otadžbine.

Godine 1921. je objavio jedinstven humoristički roman iz života starih Slovena Burleska Gospodina Peruna Boga Groma, a krajem 1922. zbirku pesama Otkrovenje.

Tih godina je zajedno sa Crnjanskim, Vinaverom i drugima obrazovao grupu Alfa, a sa Milanom Dedincem, Markom Ristićem, pored ostalih, učestvovao u nastanku nadrealizma kod nas.

U to vreme postaje i činovnik u Ministarstvu inostranih dela, a služba mu omogućuje da proputuje mnoge zemlje. Naročit utisak na njega je ostavila Afrika, o čemu je objavio istoimeni putopis. Sredinom tridesetih godina biva postavljen za vicekonzula šeste položajne grupe generalnog konzulata u Čikagu i ubrzo prelazi u Vašington kao sekretar Poslanstva.  U tom periodu je putovao po SAD, Kanadi, Meksiku i Kubi.

Drugi svetski rat ga je zatekao u Americi i mada je imao želju da se vrati u zemlju, to se nije dogodilo. Umro je iznenada u pedeset drugoj godini, 15. avgusta 1949. u Vašingtonu, gde je i sahranjen.

Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Beograd tek 1986. godine i sahranjeni u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Pored pomenutih dela, Rastko Petrović je napisao još i romane Ljudi govore i posthumno izdati Dan šesti, a bavio se i likovnom kritikom, objavljujući u raznim listovima, te je nekoliko godina bio i redovni kritičar u Politici.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1898. godine rođena je pesnikinja i akademik Desanka Maksimović;
1931. godine rođen je fudbaler i trener Vujadin Boškov;
1972. godine svečano je pušten u rad hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

740full-zivka-matic
Prethodni članak

Umrla je glumica Živka Matić

dugalic
Naredni članak

Rođen je glumac i reditelj Nebojša Dugalić