АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник и дипломата Растко Петровић

На данашњи дан, 16. маја 1898. године у Београду је рођен књижевник, песник, сликар и дипломата Растко Петровић.

Потицао је из велике породице и био је млађи брат чувене сликарке Надежде Петровић.

Иако је школовање започео у Београду, прекинуо га је због одласка на фронт и гимназију потом завршио у Француској, пошто је претходно са српском војском прешао Албанију.

Матурирао је у Ници и уписао права у Паризу, као стипендиста француске владе. У Паризу се упознао и дружио са многим уметницима, писао песме, приповетке и приказе сликарских изложби  које је објављивао у Србији.

По повратку у земљу je путовао и обишао крајеве Србије, Црне Горе, Македоније и Далмације и био, како је рекао, одушевљен величином и лепотом своје отаџбине.

Године 1921. је објавио јединствен хумористички роман из живота старих Словена Бурлеска Господина Перуна Бога Грома, а крајем 1922. збирку песама Откровење.

Тих година је заједно са Црњанским, Винавером и другима образовао групу Алфа, а са Миланом Дединцем, Марком Ристићем, поред осталих, учествовао у настанку надреализма код нас.

У то време постаје и чиновник у Министарству иностраних дела, а служба му омогућује да пропутује многе земље. Нарочит утисак на њега је оставила Африка, о чему је објавио истоимени путопис. Средином тридесетих година бива постављен за вицеконзула шесте положајне групе генералног конзулата у Чикагу и убрзо прелази у Вашингтон као секретар Посланства.  У том периоду је путовао по САД, Канади, Мексику и Куби.

Други светски рат га је затекао у Америци и мада је имао жељу да се врати у земљу, то се није догодило. Умро је изненада у педесет другој години, 15. августа 1949. у Вашингтону, где је и сахрањен.

Његови посмртни остаци су пренети у Београд тек 1986. године и сахрањени у породичној гробници на Новом гробљу.

Поред поменутих дела, Растко Петровић је написао још и романе Људи говоре и постхумно издати Дан шести, а бавио се и ликовном критиком, објављујући у разним листовима, те је неколико година био и редовни критичар у Политици.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1898. године рођена је песникиња и академик Десанка Максимовић;
1931. године рођен је фудбалер и тренер Вујадин Бошков;
1972. године свечано је пуштен у рад хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

740full-zivka-matic
Претходни чланак

Умрла је глумица Живка Матић

dugalic
Наредни чланак

Рођен је глумац и редитељ Небојша Дугалић