AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Danko Popović

Na današnji dan, 19. avgusta 1928. godine u Aranđelovcu je rođen književnik Danko Popović. Nakon gimnazije u rodnom gradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a šezdesetih godina prošlog veka počeo je da objavljuje svoja dela. Najčešća tema njegovih priča i romana je srpska istorija, i patnje i nadanja običnog čoveka. Autor je više radio drama i filmskih scenarija, romana i knjiga pripovedaka, među kojima su najpoznatiji roman „Knjiga o Milutinu“ i drama „Karađorđeva smrt“, koja je u režiji Đorđa Kadijevića snimljena za TV Beograd. Danko Popović, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, preminuo je 7. avgusta 2009. godine u Kragujevcu i sahranjen je u porti Bukovičke crkve u Aranđelovcu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1691. godine Austrijanci su kod Slankamena potukli Turke i naneli im teške gubitke, a na strani Austrije borilo se i oko 10 000 Srba;
1899. godine rođen je patrijarh srpski German;
1983. godine umro je Aleksandar Ranković, jedan od najuticajnijih političara posleratne Jugoslavije;
1990. godine SFRJ je u Argentini postala po treći put prvak sveta u košarci, pobedivši u finalu SSSR sa 92:75;
2010. godine preminuo je akademski slikar i profesor Đorđe Ilić;
2014. godine umro je istoričar, teoretičar književnosti i akademik Predrag Palavestra.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milo-Milunovic
Prethodni članak

Rođen je slikar i jedan od osnivača Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, Milo Milunović

petrovic
Naredni članak

Umro je reditelj Aleksandar Petrović