АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Данко Поповић

На данашњи дан, 19. августа 1928. године у Аранђеловцу је рођен књижевник Данко Поповић. Након гимназије у родном граду, дипломирао је на Правном факултету у Београду, а шездесетих година прошлог века почео је да објављује своја дела. Најчешћа тема његових прича и романа је српска историја, и патње и надања обичног човека. Аутор је више радио драма и филмских сценарија, романа и књига приповедака, међу којима су најпознатији роман „Књига о Милутину“ и драма „Карађорђева смрт“, која је у режији Ђорђа Кадијевића снимљена за ТВ Београд. Данко Поповић, добитник многобројних награда и признања, преминуо је 7. августа 2009. године у Крагујевцу и сахрањен је у порти Буковичке цркве у Аранђеловцу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1691. године Аустријанци су код Сланкамена потукли Турке и нанели им тешке губитке, а на страни Аустрије борило се и око 10 000 Срба;
1899. године рођен је патријарх српски Герман;
1983. године умро је Александар Ранковић, један од најутицајнијих политичара послератне Југославије;
1990. године СФРЈ је у Аргентини постала по трећи пут првак света у кошарци, победивши у финалу СССР са 92:75;
2010. године преминуо је академски сликар и професор Ђорђе Илић;
2014. године умро је историчар, теоретичар књижевности и академик Предраг Палавестра.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milo-Milunovic
Претходни чланак

Рођен је сликар и један од оснивача Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић

petrovic
Наредни чланак

Умро је редитељ Александар Петровић