AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Borivoje Jevtić

Na današnji dan, 30. jula 1894. godine u Sarajevu je rođen književnik Borivoje Jevtić.

Kao pripadnik Mlade Bosne uhapšen je nakon atentata u Sarajevu i osuđen na tri godine zatvora, koje je proveo u Zenici. Izašao je poslednje godine Velikog rata, kao invalid, ukočene noge.

Između dva rata živeo je u Sarajevu, pisao pesme, pripovetke, drame, pozorišne i književne kritike, studije i eseje, bio je dramaturg Narodnog pozorišta, urednik više listova, a bavio se i prevođenjem.

Tokom Drugog svetskog rata boravio je u Beogradu, gde je nakon određenog vremena provedenog u Banjičkom logoru prihvatio da bude direktor drame Narodnog pozorišta.

Nakon rata živeo je u Šapcu do 1952. godine, bez angažmana zbog rada tokom okupacije. Poslednje godine života proveo je u rodnom Sarajevu, u kome je i umro 27. novembra 1959. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1813. godine poginuo je Hajduk Veljko Petrović;
1839. godine ukazom Kraljevskog namesništva postavljen je prvi šef srpskog saniteta, dr Emerih Lindenmajer, i zato se ovaj dan obeležava kao Dan Sanitetske službe Vojske Srbije;
1877. godine rođen je vizantolog Dragutin Anastasijević;
1937. godine umro je istoričar, profesor i akademik Stanoje Stanojević;
1938. godine rođen je kompozitor Zoran Hristić;
1988. godine umro je književnik, kritičar, prevodilac i profesor Raško Dimitrijević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

SKALA A–Š: Pevač Nemanja Guzijan

sheep-1822137_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ