AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik i akademik Slobodan Selenić

Na današnji dan, 7. juna 1933. godine u Pakracu je rođen književnik i akademik Slobodan Selenić. Nakon završenih studija engleskog jezika i književnosti, radio je u redakciji „Borbe“, posle čega je otišao na postdiplomske studije u Britaniju. Par godina je potom bio umetnički direktor „Avala filma“, da bi zatim postao profesor i dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. U književnosti se pojavio 1968. godine, romanom Memoari Pere Bogalja, koji je pored nagrada izazvao burne i oprečne reakcije. Usledili su romani Pismo glava, Prijatelji, Očevi i oci, Timor mortis i Ubistvo sa predumišljajem, kao i nagrade među kojima su NIN-ova nagrada, Nagrada Narodne biblioteke Srbije, nagrada „Meša Selimović“, Oktobarska nagrada Beograda  i druge. Poslednji završen roman, Ubistvo sa predumišljajem, imao je dvocifreni broj izdanja, a snimljen je i istoimeni film. Izuzetno uspešan bio je i kao dramaturg, te su njegove drame, često nastale prema romanima, igrane u mnogim pozorištima, poput Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i drugih. Slobodan Selenić bio je i dopisni član SANU, a preminuo je 27. oktobra 1995. godine u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1900. godine rođen je Rodoljub Čolaković, revolucionar i književnik, učesnik Španskog građanskog rata, Narodnooslobodilačke borbe i društveno-politički radnik SFRJ;
1941. godine rođena je glumica Stanislava Pešić;
1960. godine rođena je najbolja rukometašica sveta svih vremena, u anketi Svetske rukometne federacije, Svetlana Kitić;
1974. godine u Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

670x420_vladimir_savcic_cobi_vukelic
Prethodni članak

Rođen je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi

Ivan_V._Lalic_(1931-1996)
Naredni članak

Rođen je pesnik Ivan Lalić