АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник и академик Слободан Селенић

На данашњи дан, 7. јуна 1933. године у Пакрацу је рођен књижевник и академик Слободан Селенић. Након завршених студија енглеског језика и књижевности, радио је у редакцији „Борбе“, после чега је отишао на постдипломске студије у Британију. Пар година је потом био уметнички директор „Авала филма“, да би затим постао професор и декан Факултета драмских уметности у Београду. У књижевности се појавио 1968. године, романом Мемоари Пере Богаља, који је поред награда изазвао бурне и опречне реакције. Уследили су романи Писмо глава, Пријатељи, Очеви и оци, Тимор мортис и Убиство са предумишљајем, као и награде међу којима су НИН-ова награда, Награда Народне библиотеке Србије, награда „Меша Селимовић“, Октобарска награда Београда  и друге. Последњи завршен роман, Убиство са предумишљајем, имао је двоцифрени број издања, а снимљен је и истоимени филм. Изузетно успешан био је и као драматург, те су његове драме, често настале према романима, игране у многим позориштима, попут Атељеа 212, Београдског драмског позоришта, Југословенског драмског позоришта и других. Слободан Селенић био је и дописни члан САНУ, а преминуо је 27. октобра 1995. године у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је Родољуб Чолаковић, револуционар и књижевник, учесник Шпанског грађанског рата, Народноослободилачке борбе и друштвено-политички радник СФРЈ;
1941. године рођена је глумица Стaнислава Пешић;
1960. године рођена је најбоља рукометашица света свих времена, у анкети Светске рукометне федерације, Светлана Китић;
1974. године у Ивањици је пуштена у рад прва земаљска сателитска станица у Југославији.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

670x420_vladimir_savcic_cobi_vukelic
Претходни чланак

Рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби

Ivan_V._Lalic_(1931-1996)
Наредни чланак

Рођен је песник Иван Лалић