AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik i akademik Dragoslav Mihailović

Na današnji dan, 17. novembra 1930. godine u Ćupriji je rođen književnik i akademik Dragoslav Mihailović.

Još kao devetnaestogodišnjak je uhapšen iz „političkih razlogaˮ i narednih nekoliko godina je proveo po zatvorima i na Golom otoku, da bi posle toga završio studije na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Radio je potom različite poslove, a 1957. godine počeo je da objavljuje svoje radove, prvo u Ježevom kalendaru, a zatim u Letopisu Matice srpske. Matica srpska je objavila i njegovu prvu zbirku pripovedaka Frede, laku noć, posle čega su usledili romani Kad su cvetale tikve, Petrijin venac, ČizmašiGoli otok, Crveno i plavo

Dragoslav Mihailović je član SANU i jedan od naših najprevođenijih pisaca, a za svoje stvaralaštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su: Oktobarska nagrada Beograda, Andrićeva nagrada, Zlatna arena u Puli, NIN-ova nagrada, Kočićeva nagrada i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1882. godine umro je pisac, filolog, prevodilac i veliki poštovalac i borac za Vukove ideje i poglede Đuro Daničić;
1908. godine umro je književnik i istoričar Milan Đ. Milićević;
1929. godine rođen je košarkaški trener Ranko Žeravica;
1945. godine rođen je reditelj Srđan Karanović.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

23519088_403320353418810_3848164915085636345_n
Prethodni članak

BEOGRAD: „Matija sa Matijomˮ

Saint_Arsenije_I_Sremac
Naredni članak

POTOMCI O PRECIMA: ŽIVOT I SMRT II SRPSKOG ARHIEPISKOPA ‒ ARSENIJA SREMCA