АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник и академик Драгослав Михаиловић

На данашњи дан, 17. новембра 1930. године у Ћуприји је рођен књижевник и академик Драгослав Михаиловић.

Још као деветнаестогодишњак је ухапшен из „политичких разлогаˮ и наредних неколико година је провео по затворима и на Голом отоку, да би после тога завршио студије на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик Филозофског факултета у Београду.

Радио је потом различите послове, а 1957. године почео је да објављује своје радове, прво у Јежевом календару, а затим у Летопису Матице српске. Матица српска је објавила и његову прву збирку приповедака Фреде, лаку ноћ, после чега су уследили романи Кад су цветале тикве, Петријин венац, ЧизмашиГоли оток, Црвено и плаво

Драгослав Михаиловић је члан САНУ и један од наших најпревођенијих писаца, а за своје стваралаштво је добио многе награде и признања, међу којима су: Октобарска награда Београда, Андрићева награда, Златна арена у Пули, НИН-ова награда, Кочићева награда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1882. године умро је писац, филолог, преводилац и велики поштовалац и борац за Вукове идеје и погледе Ђуро Даничић;
1908. године умро је књижевник и историчар Милан Ђ. Милићевић;
1929. године рођен је кошаркашки тренер Ранко Жеравица;
1945. године рођен је редитељ Срђан Карановић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

23519088_403320353418810_3848164915085636345_n
Претходни чланак

БЕОГРАД: „Матија са Матијомˮ

Saint_Arsenije_I_Sremac
Наредни чланак

ПОТОМЦИ О ПРЕЦИМА: ЖИВОТ И СМРТ II СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА ‒ АРСЕНИЈА СРЕМЦА