АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижар и издавач Геца Кон

На данашњи дан, 2. августа 1873. године у Чонграду је рођен књижар и издавач Геца Кон. Док је још био дете породица се преселила у Земун, где је потом похађао Трговачку школу, па онда гимназију у Новом Саду, коју није завршио, да би се 1889. године доселио у Београд и запослио у књижари Фридриха Бреслауера. Пет година потом поново је био у Новом Саду и радио у књижари Арсе Пајевића до 1900. године, када је затражио српско држављанство, које је наредне године и добио, те се тада доселио у Београд и отворио своју књижару у Кнез Михаиловој улици број 1. Године 1905. почео је да се бави и издаваштвом, и улагао је како у преводе страних књига, тако и у домаћу књижевност, а око њега су се окупљали многи интелектуалци тог времена, попут Слободана Јовановића, Бранислава Нушића, Милоша Црњанског и других. До 1915. године објавио је више од 200 публикација, међу којима је био и календар „Ратник“, у коме се славила победа српске војске над Аустроугарском, те је због тога провео наредне три године у логору Нежидер. По завршетку Првог светског рата обновио је делатност и постао највећи и најутицајнији српски издавач. Такође је био и веома имућан, па је поседовао и више кућа, станова, плац на Дедињу, као и најлуксузнији аутомобил у Србији, а у годинама пред Други светски рат у његовом каталогу је наведено 16 000 наслова, што га је учинило и највећим књижаром и издавачем на Балкану. Након капитулације Југославије 1941. године, није желео да напусти земљу, већ је са породицом отишао у Врњачку Бању, где је убрзо ухапшен и послат у логор на Сајмишту, а одатле за Аустрију, где је убијен током исте године. Такође је убијена и читава његова породица, а издавачку кућу преузело је немачко предузеће које се бавило нацистичком пропагандом, а око 6 000 књига однето је ван Србије, већина у библиотеке Беча и Берлина. Након ослобођења целокупна имовина Геце Кона је национализована, а од његовог предузећа настало је Издавачко предузеће „Просвета“.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1900. године отворена је хидроелектрана у Ужицу;
1921. године ступио је на снагу Закон о заштити државе којим је у Краљевини СХС Комунистичка партија као превратничка и терористичка организација стављена ван закона;
1925. године рођен је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић;
1945. године завршена је Потсдамска конференција.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Bogdan-Diklic2
Претходни чланак

Рођен је глумац Богдан Диклић

Dr Slobodan Remetic
Наредни чланак

Рођен је лингвиста, професор и академик Слободан Реметић