АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кнез Михаило Обреновић

На данашњи дан, 16. септембра 1823. године, као најмлађе дете кнеза Милоша и кнегиње Љубице, у Крагујевцу је рођен Михаило Обреновић.

Детињство је провео у Србији, а после завршеног школовања се са мајком преселио у Беч. На престо је дошао 1839. године, после смрти старијег брата Милана, који је владао само месец дана. Пошто је био малолетан, одређено му је намесништво које су чинили: Јеврем Обреновић, Тома Вучић-Перишић и Аврам Петронијевић. Убрзо је дошло до сукоба са Вучићем и Петронијевићем и они су протерани из Србије. Ипак, већ 1842. године после Вучићеве буне, Михаило је напустио Србију, а уставобранитељи су за новог кнеза изабрали Александра Карађорђевића. Тако се завршила прва владавина кнеза Михаила.

Током наредних година Михаило је пропутовао Европом и стекао нова искуства и ставове, а после смрти свога оца Милоша, септембра 1860. године, по други пут је дошао на престо. Трудио се да модернизује државну управу и војску, па је за министра војног постављен француски мајор Иполит Монден. Непрестано је радио на учвршћивању своје аутократске владавине, истовремено се посветивши оживљавању националног духа и свести у Србији и коначном протеривању Турака. Био је и велики покровитељ науке, културе и уметности, што је исказивао материјалним помагањем књижевника, међу којима су Ђура Даничић и Бранко Радичевић, као и помагањем Вуку Караџићу око издавања његових списа. Занимљиво је да је и сам Михаило аутор једне од наших омиљенијих песама – Што се боре мисли моје.

У спољној политици приближио се Русији, па је за председника владе и министра иностраних послова поставио Илију Гарашанина. Радио је и на стварању војних савеза балканских земаља против Турске, а после сукоба Турака и Срба код Чукур-чесме, бомбардовања Београда и преговора у Канлиџи поред Цариграда, одлучено је да се турско становништво исели из Србије, што је 1867. године, после низа дипломатских акција, довело до предаје кључева Београда и још неких градова кнезу Михаилу.

Његов апсолутистички начин владавине, као и спољна политика, довели су 1868. године до његовог убиства у Кошутњаку, а пошто није имао законитих потомака, на престолу га је наследио малолетни Милан Обреновић, унук Милошевог брата Јеврема.

У центру Београда, на Тргу Републике, данас се налази једна од најпрепознатљивијих скулптура главнога града, рад италијанског вајара Енрика Пација, која представља кнеза Михаила на коњу, са исписаним именима ослобођених градовa и сценама из српске историје на постаменту. Споменик је откривен 1882. године, и првобитно је требало да буде подигнут на месту кнежеве погибије, али је ипак одређено место на Позоришном тргу, испред позоришта чије је подизање такође он иницирао, али није дочекао да га види.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1894. године рођен је српски архитекта, историчар уметности и писац Александар Дероко;
1915. године умро је композитор Исидор Бајић;
1918. године рођена је глумица и амбасадор УНИЦЕФ-а Бранка Веселиновић;
1988. године откривен је Споменик браниоцима Београда у Првом светском рату;
2009. године умро је књижевник Александар Секулић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

sabor
Наредни чланак

Одржан је први Вуков сабор