АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је један од првих српских социјалиста Живојин Жујовић

На данашњи дан, 10. новембра 1838. године у Врачевићу код Ваљева је рођен публициста и један од првих српских социјалиста Живојин Жујовић.

Након што се описменио у манастиру Боговађа, школовао се на београдској Богословији, па у Кијеву и Петрограду, где је и започео своју публицистичку делатност, сарађујући са тамошњим часописима.

Боравио је потом у Минхену и Цириху, где се упознао са учењем француских, немачких и енглеских социјал-утописта, од којих је нека после пропагирао и популаризовао у својим радовима.

По повратку у Србију Жујовић није успео да добије катедру на Великој школи, на чему је настојао, па је постављен за чиновника у Министарству финансија.

Писао је у Гласнику Српског ученог друштва, Летопису Матице српске и у листу Србија.

Живојин Жујовић, први српски социјалиста, како га је назвао Светозар Марковић, умро је 25. априла 1870. године у Београду, а његово име данас носе улице у неколико наших градова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је писац, драматург и лексикограф Драгослав Андрић;
1937. године рођен је шансоњер Драган Стојнић;
1943. године рођен је драмски писац Новица Савић;
2011. године умро је глумац Петар Краљ;
2013. године умро је глумац Драгомир Чумић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bilja
Претходни чланак

Рођена је Биљана Крстић

spomenik-zahvalnosti-francuskoj-3-v
Наредни чланак

Откривен је Споменик захвалности Француској у Београду