AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je jedan od najvećih jugoslovenskih atletičara, Franjo Mihalić

Na današnji dan, 9. marta 1920. godine u Velikoj Ludini, u Hrvatskoj, rođen je jedan od najboljih jugoslovenskih atletičara svih vremena Franjo Mihalić.

Bio je deseto od dvanaestoro dece u porodici, a kada mu je bilo tri godine preselili su se u Zagreb, gde je ostao da živi do 1947. godine.

Nakon osnovne škole je završio grafičarski zanat i zaposlio se u štampariji Vjesnika, sve vreme se uporedo sa tim baveći sportom. Vozio je bicikl za tim Olimpa i igrao fudbal u Grafičaru, da bi se nakon nekoliko ozbiljnijih padova sa bicikla priključio atletičarima Konkordije.

Zahvaljujući tome što je bio vrhunski sportista, tokom Drugog svetskog rata je dugo uspevao da izbegne odlazak u vojsku u tadašnjoj NDH i priključivanje ustaškom pokretu. Nakon završetka rata, 1947. godine je otišao na odsluženje vojnog roka u Suboticu, gde je i došlo do toga da se potpuno posveti atletici.

Tada je za njegov rezultat na vojničkom takmičenju na tri hiljade metara saznao Artur Takač i odveo ga je u Partizan, koji je tada imao najbolje uslove za bavljenje atletikom u čitavoj zemlji.

Pored mnogih trka i pobeda koje je ostvario tokom svoje dugogodišnje karijere, Mihalić je bio osvajač srebrne olimpijske medalje u maratonu 1956. godine u Melburnu, dok je u dresu Partizana više od dvadeset puta rušio državne rekorde na 5, 10, 20 i 25 kilometara, a pobećivao je i na Bostonskom, Londonskom, Tokijskom, Moskovskom, Milanskom i Atinskom maratonu, gde je postavio rekord staze od maratonskog polja do olimpijskog stadiona.

Takođe je više puta i u različitim izborima proglašavan i za sportistu godine u SFRJ. Nakon seniorske karijere je radio kao nastavnik fizičke kulture u Vojnoj gimnaziji u Beogradu i imao podjednako dugu i uspešnu veteransku karijeru.

Takmičio se i pobećivao u mini maratonima i mnogo mlađe od sebe, ali je nakon povrede kolena na trci Cer-Šabac i potonje operacije bio prinuđen da napusti trčanje i pređe na brzo hodanje, u čemu je potom na stazi od pet kilometara na veteranskim Balkanskim igrama osvojio tri zlata za tadašnju Srbiju i Crnu Goru.

Franjo Mihalić je umro malo pre svog 95. rođendana, 14. februara 2015. godine, i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1893. godine rođen je geograf, profesor i akademik Petar Jovanović;
1934. godine rođen je vaterpolista i profesor Milan Muškatirović Gale;
1939. godine rođen je vajar i profesor Milun Vidić;
1960. godine rođen je jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera na svetu i bivši igrač Željko Obradović;
1991. godine u Beogradu su izbile velike opozicione demonstracije;
2018. godine umro je slikar i ilustrator Milorad Mića Mihajlović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milan_Kasanin
Prethodni članak

MILAN KAŠANIN: Prve ljubavi se nikad ne zaboravljaju

cuburska2
Naredni članak

KAFANA „KIKEVAC”