AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je jedan od glavnih predstavnika srpskog nadrealizma, Marko Ristić

Na današnji dan, 20. juna 1902. godine u Beogradu je rođen književnik, diplomata i jedan od glavnih predstavnika srpskog nadrealizma, Marko Ristić. Završio je Filozofski fakultet, a još tokom studija bio je među pokretačima časopisa „Putevi“. Između dva rata je bio jedan od osnivača beogradske grupe nadrealista i potpisnik manifesta, kao i urednik i izdavač većine nadrealističkih listova i publikacija. Posle Drugog svetskog rata bio je ambasador u Francuskoj i predsednik Komisije za kulturne veze sa inostranstvom , dopisni član JAZU i član Saveta federacije. Neka od njegovih najznačajnijih dela su Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog, Nox microcosmica, Književna politika, Od sreće i od sna, Bez mere i druga, a dobitnik je i više nagrada i priznanja, među kojima je i Sedmojulska nagrada. Marko Ristić preminuo je 20. jula 1984. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1928. godine u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, crnogorski poslanik Puniša Račić pucao je tokom sednice Skupštine i tada ubio i ranio nekoliko poslanika iz Hrvatske;
1937. godine rođen je režiser Ljubomir Muci Draškić;
2002. godine umro je književnik i profesor Jovan Hristić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

z-petrovic-portret-pavla-beljanskog-1943
Prethodni članak

Rođen je diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski

Filip_Filipovic
Naredni članak

Rođen je matematičar, socijalista i političar Filip Filipović