АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је један од главних представника српског надреализма, Марко Ристић

На данашњи дан, 20. јуна 1902. године у Београду је рођен књижевник, дипломата и један од главних представника српског надреализма, Марко Ристић. Завршио је Филозофски факултет, а још током студија био је међу покретачима часописа „Путеви“. Између два рата је био један од оснивача београдске групе надреалиста и потписник манифеста, као и уредник и издавач већине надреалистичких листова и публикација. После Другог светског рата био је амбасадор у Француској и председник Комисије за културне везе са иностранством , дописни члан ЈАЗУ и члан Савета федерације. Нека од његових најзначајнијих дела су Нацрт за једну феноменологију ирационалног, Nox microcosmica, Књижевна политика, Од среће и од сна, Без мере и друга, а добитник је и више награда и признања, међу којима је и Седмојулска награда. Марко Ристић преминуо је 20. јула 1984. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1928. године у Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, црногорски посланик Пуниша Рачић пуцао је током седнице Скупштине и тада убио и ранио неколико посланика из Хрватске;
1937. године рођен је режисер Љубомир Муци Драшкић;
2002. године умро је књижевник и професор Јован Христић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

z-petrovic-portret-pavla-beljanskog-1943
Претходни чланак

Рођен је дипломата и колекционар Павле Бељански

Filip_Filipovic
Наредни чланак

Рођен је математичар, социјалиста и политичар Филип Филиповић