АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је је историчар књижевности и књижевник Душан Милачић

На данашњи дан, 7. новембра 1892. године у Мердарима је рођен историчар књижевности и књижевник Душан Милачић.

Након основне школе у Косаничкој Рачи и гимназије у Нишу, као један од „хиљаду триста каплара“ је током Првог светског рата прешао Албанију и потом у Алжиру студирао француски језик и јужноевропску књижевност, одбранивши докторате на загребачком Свеучилишту и париској Сорбони.

Још пре докторирања је радио као суплент Мушке гимназије у Нишу и управник тамошње Народне библиотеке, да би потом био шеф Просветног одељења при нашем посланству у Паризу, професор француског језика у Војној академији, управник Народног позоришта у Нишу, професор Треће мушке гимазије у Београду, те књижевни референт, секретар Глумачке школе и директор Драме београдског Народног позоришта.

За време Другог светског рата је пензионсан, али је по ослобођењу поново активиран и то као управник Народне библиотеке у Београду, што је остао до свог коначног пензионисања 1960. године.

Његов књижевни опус обухвата поезију, коју је објављивао у свим значајним листовима и часописима још од 1911. године, затим есеје, књиге, монографије и преводе са француског језика.

Био је члан бројних удружења и дугогодишњи председник Комисије за полагање библиотекарског испита, као и добитник многих награда и признања за свој рад, међу којим су Октобарска награда града Београда, Орден Светог Саве, Златна медаља Француске академије и друге.

Душан Милачић је умро 21. октобра 1979. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1883. године погубљен је политичар Љуба Дидић;
1917. године у Русији је почела Октобарска револуција;
1937. године откривен је Споменик Вуку Караџићу у Београду;
1938. године рођен је глумац и водитељ Дејан Ђуровић;
1944. године умро је књижевник, естетичар, теоретичар књижевности, уметнички критичар, професор и академик Богдан Поповић;
1960. године рођен је песник Драган Јовановић Данилов;
1975. године основан је Универзитет у Бањалуци;
2005. године умро је композитор Срђан Барић;
2010. године умро је инжењер и академик Илија Обрадовић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Đumrukana_19._vek
Претходни чланак

ВЛАДИКИНА КАФАНА

Упут_за_ратне_сликаре
Наредни чланак

„РАТНИ СЛИКАР” У ФОРМАЦИЈИ