AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je je ekonomista i ministar prosvete i finansija Kosta Cukić

Na današnji dan, 13. aprila 1826. godine u Kraljevu je rođen budući ekonomista i ministar prosvete i finansija Kosta Cukić.

Nakon školovanja u rodnom gradu, Kruševcu i Kragujevcu, višu gimnaziju je završio u Beču, gde je i započeo studije koje je potom nastavio u Hajdelbergu, i tu stekao zvanje doktora filozofije. Po povratku u Srbiju, 1848. godine, postao je profesor ekonomskih predmeta na Liceju i sekretar Društva srpske slovesnosti, a nedugo zatim i ministar finansija i prosvete.

Kao ministar finansija, poreskim reformama je štitio razvoj domaće privrede, uveo je bakarni novac i više privrednih propisa, te osnovao Upravu fondova kako bi obezbedio jeftine kredite i suzbio zelenaštvo, a napisao je i prvo sistematsko ekonomsko teorijsko delo kod nas Državna ekonomija, koje se sastoji iz tri dela.

Kao ministar prosvete, pretvorio je Licej u Veliku školu, reformisao osnovne škole i gimnazije, i uveo srednje muzičko i likovno obrazovanje, a takođe je i Društvo srpske slovesnosti postalo Srbsko učeno društvo.

Posle ubistva kneza Mihaila je boravio u Bukureštu i zatim bio prvi ambasador nezavisne Srbije u Beču.

Kosta Cukić je u austrijskoj prestonici i umro, od tuberkuloze, 5. marta 1879. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen je slikar i akademik Stevan Todorović;
1843. godine umro je slikar Georgije Bakalović;
1946. godine rođen je glumac Josif Tatić;
1948. godine rođen je književnik Raša Livada;
2016. godine umro je snimatelj Blagoje Topličić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Bora_Stanković-mlad
Prethodni članak

BORA STANKOVIĆ: Mladi početnici neka znaju da nije prijatno biti slavan čovek

Sima_Pandurovic_(1883—1960)
Naredni članak

Rođen je pisac Sima Pandurović