АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је је економиста и министар просвете и финансија Коста Цукић

На данашњи дан, 13. априла 1826. године у Краљеву је рођен будући економиста и министар просвете и финансија Коста Цукић.

Након школовања у родном граду, Крушевцу и Крагујевцу, вишу гимназију је завршио у Бечу, где је и започео студије које је потом наставио у Хајделбергу, и ту стекао звање доктора филозофије. По повратку у Србију, 1848. године, постао је професор економских предмета на Лицеју и секретар Друштва српске словесности, а недуго затим и министар финансија и просвете.

Као министар финансија, пореским реформама је штитио развој домаће привреде, увео је бакарни новац и више привредних прописа, те основао Управу фондова како би обезбедио јефтине кредите и сузбио зеленаштво, а написао је и прво систематско економско теоријско дело код нас Државна економија, које се састоји из три дела.

Као министар просвете, претворио је Лицеј у Велику школу, реформисао основне школе и гимназије, и увео средње музичко и ликовно образовање, а такође је и Друштво српске словесности постало Србско учено друштво.

После убиства кнеза Михаила je боравио у Букурешту и затим био први амбасадор независне Србије у Бечу.

Коста Цукић је у аустријској престоници и умро, од туберкулозе, 5. марта 1879. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен је сликар и академик Стеван Тодоровић;
1843. године умро је сликар Георгије Бакаловић;
1946. године рођен је глумац Јосиф Татић;
1948. године рођен је књижевник Раша Ливада;
2016. године умро је сниматељ Благоје Топличић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Bora_Stanković-mlad
Претходни чланак

БОРА СТАНКОВИЋ: Млади почетници нека знају да није пријатно бити славан човек

Sima_Pandurovic_(1883—1960)
Наредни чланак

Рођен је писац Сима Пандуровић