AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar umetnosti i reditelj Đorđe Kadijević

Na današnji dan, 6. januara 1933. godine u Šibeniku je rođen istoričar umetnosti i reditelj Đorđe Kadijević.

Nakon osnovne i srednje škole koje je pohađao u rodnom gradu, u Beogradu je 1956. godine diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Baveći se istorijom i teorijom umetnosti, kao i umetničkom kritikom, od kraja te decenije je pisao za brojne jugoslovenske listove, pa je bio redovni saradnik kulturne rubrike Politike, likovni kritičar NIN-a, član redakcije časopisa Umetnost i član saveta izdavačke kuće Jugoslavija, objavivši više od hiljadu stručnih tekstova i nekoliko knjige.

Takođe se od sredine šezdesetih godina bavio filmskom i televizijskom režijom, te u svom opusu ima i pet bioskopskih igranih filmova, šest televizijskih igranih filmova, četiri TV serije i deset kratkometražnih i dokumentarnih filmova, sa kojima je učestvovao na više domaćih i internacionalnih festivala i bio nagrađivan.

Osnivač je Galerije 73, Umetničke kolonije u Prijedoru, kao i Simpozijuma Beli Venčac u Aranđelovcu, a bio je i selektor, član žirija i predsednik brojnih umetničkih salona, bijenala, trijenala i memorijala.

Predavao je istoriju umetnosti na beogradskoj Akademiji umetnosti, bio profesor u Filmskoj školi Dunav filma, gostujući profesor na univerzitetima u Prištini, Nišu i Novom Sadu, kao i na katedri Kolarčevog narodnog univerziteta i Akademiji za film, teatar i televiziju u Beogradu.

Đorđe Kadijević je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su nagrada Rastko Petrović za likovnu kritiku, Zlatni beočug, Gran pri Evrope, Nagrada na beogradskom festivalu fantastike, Plaketa Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i druge, a verovatno najpoznatija njegova ostvarenja su serije Leptirica i Vuk Karadžić, koju mnogi smatraju najboljom domaćom serijom ikada snimljenom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1322. godine u manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski;
1830. godine umro je istoričar, književnik i profesor Georgije Magarašević;
1859. godine rođen je hirurg i jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu , dr Vojislav Subotić;
1885. godine rođen je novinar, publicista i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i Srpske socijaldemokratske partije Dušan Popović;
1916. godine počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu;
1927. godine rođen je hemičar, profesor, akademik i predsednik SANU Aleksandar Despić;
1929. godine uvedena je Šestojanuarska diktatura;
1933. godine rođen je istoričar umetnosti Božidar Pantić;
1947. godine rođen je reditelj, filmski kritičar i novinar Nebojša Đukelić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

index
Prethodni članak

Rođen je pevač Zvonko Bogdan

bojna_njiva
Naredni članak

Odlučena je Mojkovačka bitka