АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар уметности и редитељ Ђорђе Кадијевић

На данашњи дан, 6. јануара 1933. године у Шибенику је рођен историчар уметности и редитељ Ђорђе Кадијевић.

Након основне и средње школе које је похађао у родном граду, у Београду је 1956. године дипломирао историју уметности на Филозофском факултету.

Бавећи се историјом и теоријом уметности, као и уметничком критиком, од краја те деценије је писао за бројне југословенске листове, па је био редовни сарадник културне рубрике Политике, ликовни критичар НИН-а, члан редакције часописа Уметност и члан савета издавачке куће Југославија, објавивши више од хиљаду стручних текстова и неколико књиге.

Такође се од средине шездесетих година бавио филмском и телевизијском режијом, те у свом опусу има и пет биоскопских играних филмова, шест телевизијских играних филмова, четири ТВ серије и десет краткометражних и документарних филмова, са којима је учествовао на више домаћих и интернационалних фестивала и био награђиван.

Оснивач је Галерије 73, Уметничке колоније у Приједору, као и Симпозијума Бели Венчац у Аранђеловцу, а био је и селектор, члан жирија и председник бројних уметничких салона, бијенала, тријенала и меморијала.

Предавао је историју уметности на београдској Академији уметности, био професор у Филмској школи Дунав филма, гостујући професор на универзитетима у Приштини, Нишу и Новом Саду, као и на катедри Коларчевог народног универзитета и Академији за филм, театар и телевизију у Београду.

Ђорђе Кадијевић је за свој рад добио многе награде и признања, међу којима су награда Растко Петровић за ликовну критику, Златни беочуг, Гран при Европе, Награда на београдском фестивалу фантастике, Плакета Југословенске кинотеке за изузетан допринос филмској уметности и друге, а вероватно најпознатија његова остварења су серије Лептирица и Вук Караџић, коју многи сматрају најбољом домаћом серијом икада снимљеном.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1322. године у манастиру Жича крунисан је српски краљ Стефан Дечански;
1830. године умро је историчар, књижевник и професор Георгије Магарашевић;
1859. године рођен је хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду , др Војислав Суботић;
1885. године рођен је новинар, публициста и политичар, један од вођа радничког покрета и Српске социјалдемократске партије Душан Поповић;
1916. године почела је Мојковачка битка у Првом светском рату;
1927. године рођен је хемичар, професор, академик и председник САНУ Александар Деспић;
1929. године уведена је Шестојануарска диктатура;
1933. године рођен је историчар уметности Божидар Пантић;
1947. године рођен је редитељ, филмски критичар и новинар Небојша Ђукелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

index
Претходни чланак

Рођен је певач Звонко Богдан

bojna_njiva
Наредни чланак

Одлучена је Мојковачка битка