АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар уметности Момчило Рајин

На данашњи дан, 23. фебруара 1954. године у Белој Цркви је рођен историчар уметности и новинар Момчило Мома Рајин.

Након основне школе у родном граду, преселио се у Београд где је похађао гимназију и дипломирао историју уметности на Филозофском факултету 1978. године са темом Рок графика.

У то време је почео да сарађује са Дечјим новинама, пишући музичке и ликовне критике за Џубокс, чији је убрзо постао члан редакције и уредник стрипских издања.

Ангажовао се и у Ју стрип магазину, био сарадник београдског СКЦ-а на организовању концерата и изложби, као и бројних других југословенских часописа.

Сматрају га једним од најважнијих људи музичког Новог таласа у Југославији, јер је као уредник, организатор и критичар крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година подржавао и промовисао тадашње младе новоталасне бендове, међу којима су Идоли, Електрични оргазам, Шарло Акробата и други.

Мома Рајин још увек, већ скоро пола века, активно ради на афирмацији домаће културне сцене остављајући за собом дубок траг како у ликовној и музичкој, тако и у филмској уметности.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1910. године основан је Српски олимпијски клуб;
1923. године рођен је филозоф и академик Михаило Марковић;
1935. године рођен је историчар уметности и кустос Никола Кусовац;
1948. године рођен књижевник и преводилав Звонимир Костић-Палански;
1961. године рођен је бубњар Ивица Вдовић Вд.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Prota Milan Djuric
Претходни чланак

VOX POPULI – Прота Милан Ђурић (2. део)

23132037_1120601384743894_2044496648100114960_n
Наредни чланак

Ако умрем, погледаћу последњи пут небо, утеху моју