AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar umetnosti Milan Kašanin

Na današnji dan, 21. februara 1895. godine u Belom Manastiru je rođen istoričar umetnosti Milan Kašanin.

Nakon osnovne škole i završene gimnazije u Novom Sadu, otišao je u Pariz na studije istorije umetnosti na Sorboni. Doktorirao je 1926. godine u Beogradu i već naredne godine postao čuvar Muzeja savremene umetnosti, a zatim nakon spajanja sa Historijsko-umetničkim muzejom i direktor novoosnovanog Muzeja kneza Pavla.

Ova ustanova je, umnogome zahvaljujući njemu, do 1939. godine priredila nekoliko izložbi iz inostranstva, među kojima se ističu Italijanski portret kroz vekove, 1938. godine, i Francusko slikarstvo 19. veka, 1939. godine.

Bio je takođe pokretač i urednik časopisa Umetnički pregled, koji je izlazio od 1937. do 1941. godine, a razvio je i uspešnu izdavačku delatnost koja je pratila izložbe bogato ilustrovanim katalozima.

Zajedno sa knezom Pavlom je uvećavao umetničke kolekcije muzeja i realizovao savremeno koncipiranu postavku. Posle Drugog svetskog rata je bio upravnik Galerije fresaka u Beogradu.

Pisao je pripovetke, romane, kritike i eseje iz književnosti i umetnosti, i svojim naučnim radom je dao značajan doprinos poznavanju srpske umetnosti i književnosti od srednjeg veka na dalje.

Milan Kašanin je umro novembra 1981. godine u Beogradu, a od pre nekoliko godina na zgradi u Hilandarskoj ulici gde je živeo, postoji spomen ploča koja nas podseća na njegov život i rad.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo:

1888. godine umro je novinar i publicista Dimitrije Mita Cenić;
1950. godine umro je osnivač moderne srpske astronomije i meteorologije Milan Nedeljković;
1974. godine proglašen je Ustav SFRJ iz 1974.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

M.Tomi pilot
Prethodni članak

Umro je vojni pilot, major Miodrag Tomić

Dan šesti
Naredni članak

„DOSTA, MILE, POLJUBI TATU SVOG, PA ĆEMO KUD KOJI, U IME...”