АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар уметности Милан Кашанин

На данашњи дан, 21. фебруара 1895. године у Белом Манастиру је рођен историчар уметности Милан Кашанин.

Након основне школе и завршене гимназије у Новом Саду, отишао је у Париз на студије историје уметности на Сорбони. Докторирао је 1926. године у Београду и већ наредне године постао чувар Музеја савремене уметности, а затим након спајања са Хисторијско-уметничким музејом и директор новооснованог Музеја кнеза Павла.

Ова установа је, умногоме захваљујући њему, до 1939. године приредила неколико изложби из иностранства, међу којима се истичу Италијански портрет кроз векове, 1938. године, и Француско сликарство 19. века, 1939. године.

Био је такође покретач и уредник часописа Уметнички преглед, који је излазио од 1937. до 1941. године, а развио је и успешну издавачку делатност која је пратила изложбе богато илустрованим каталозима.

Заједно са кнезом Павлом је увећавао уметничке колекције музеја и реализовао савремено конципирану поставку. После Другог светског рата је био управник Галерије фресака у Београду.

Писао је приповетке, романе, критике и есеје из књижевности и уметности, и својим научним радом је дао значајан допринос познавању српске уметности и књижевности од средњег века на даље.

Милан Кашанин је умро новембра 1981. године у Београду, а од пре неколико година на згради у Хиландарској улици где је живео, постоји спомен плоча која нас подсећа на његов живот и рад.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо:

1888. године умро је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић;
1950. године умро је оснивач модерне српске астрономије и метеорологије Милан Недељковић;
1974. године проглашен је Устав СФРЈ из 1974.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

M.Tomi pilot
Претходни чланак

Умро је војни пилот, мајор Миодраг Томић

Dan šesti
Наредни чланак

„ДОСТА, МИЛЕ, ПОЉУБИ ТАТУ СВОГ, ПА ЋЕМО КУД КОЈИ, У ИМЕ...”