AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar, profesor i akademik Vasilije Krestić

Na današnji dan, 20. jula 1932. godine u Đali je rođen istoričar, profesor i akademik Vasilije Krestić. Nakon osnovne škole u rodnom mestu i gimnazije u Zrenjaninu, završio je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je kasnije i doktorirao. Radio je kao docent, pa profesor na istom fakultetu, a od 1981. godine bio je šef katedre za nacionalnu istoriju Novog veka, dok je kao redovni član SANU takođe bio i direktor arhiva SANU, član Predsedništva SANU, sekretar Odeljenja istorijskih nauka i kandidat za predsednika. Njegovo naučno interesovanje vezano je za širi prostor južnoslovenskih zemalja u razdoblju od XVIII do XX veka. Bavio se istorijom Srba i Hrvata, srpsko-hrvatskih odnosa i jugoslovenske ideje, a posebno je izučavao političku istoriju, istoriju društva i društvenih pokreta, kao i kulturnu istoriju. Iz tih oblasti napisao je i objavio više od 250 radova, a među značajnijima je Srbi u Ugarskoj (1790-1918). Nosilac je više društvenih nagrada i priznanja, a kao poznavalac austrijskih arhiva više godina bio je član ekspertskog tima Srbije koji je radio na restauraciji arhivske građe odnete iz Srbije tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Od 1997. godine je u penziji.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1785. godine rođen je Josif Rajačić, mitropolit i patrijarh Srpske pravoslavne crkve;
1917. godine potpisana je Krfska deklaracija;
1984. godine umro je pesnik, nadrealista i diplomata Marko Ristić;
2012. godine preminuo je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dragutin_Gavrilovic
Prethodni članak

Preminuo je major Dragutin Gavrilović

Milorad_Drašković_wiki_photo
Naredni članak

Ubijen je političar i ministar u Kraljevini SHS, Milorad Drašković