AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar, pravnik i profesor Milutin Jakšić

Na današnji dan, 31. jula 1863. godine u tadašnjoj Srpskoj Klariji, današnjem Radojevu, u Banatu je rođen istoričar, pravnik i profesor Milutin Jakšić.

Nakon osnovne škole koju je pohađao u rodnom mestu svoga strica Đure Jakšića, u Srpskoj Crnji, gimnazije u Novom Sadu i Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, 1890. godine je kao pitomac Tekelijanuma diplomirao i prava na Pravnom fakultetu u Pešti.

Iste godine je postao najpre profesor veronauke Velike srpske pravoslavne gimnazije u Novom Sadu, da bi ubrzo prešao u Sremske Karlovce gde je postavljen za profesora Bogoslovije.

Tu je predavao istoriju srpske crkve ali je veliku pažnju posvećivao i političkoj, kulturnoj i socijalnoj istoriji Srba, intenzivno se baveći istraživačkim radom. Takođe je sarađivao sa mnogim naučnim i književnim časopisima i bio urednik Bogoslovskog glasnika i Srpskog glasa, a čitavog života se bavio i pisanjem, pa je za života objavio mnoge pripovetke i pesme.

Tokom Prvog svetskog rata je bio u internaciji, a nakon rata je u Kraljevini SHS bio izabran za poslanika Ustavotvorne skupštine, ali je vratio svoj poslanički mandat. Milutin Jakšić je umro 8. februara 1937. godine u Srpskoj Crnji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1648.godine poginuo je Vuk Mandušić;
1821.godine rođen je lekar i pedagog Đorđe Natošević;
1935.godine rođen je istoričar Branislav Gligorijević;
1956.godine prvi put je kod nas probijen zvučni zid. Učinio je to pukovnik Nikola Lekić u avionu F-86 sabre iznad aerodroma Batajnica;
1979.godine umro je slikar Milenko Šerban;
1996.godine umro je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić;
2011.godine poginuo je muzičar Ljubiša Stojanović Luis.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

momo-kapor-1
Prethodni članak

Gde je srce Beograda?

K
Naredni članak

Rođen je književnik, reditelj i profesor Josip Kulundžić