АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар, правник и професор Милутин Јакшић

На данашњи дан, 31. јула 1863. године у тадашњој Српској Кларији, данашњем Радојеву, у Банату је рођен историчар, правник и професор Милутин Јакшић.

Након основне школе коју је похађао у родном месту свога стрица Ђуре Јакшића, у Српској Црњи, гимназије у Новом Саду и Богословије у Сремским Карловцима, 1890. године је као питомац Текелијанума дипломирао и права на Правном факултету у Пешти.

Исте године је постао најпре професор веронауке Велике српске православне гимназије у Новом Саду, да би убрзо прешао у Сремске Карловце где је постављен за професора Богословије.

Ту је предавао историју српске цркве али је велику пажњу посвећивао и политичкој, културној и социјалној историји Срба, интензивно се бавећи истраживачким радом. Такође је сарађивао са многим научним и књижевним часописима и био уредник Богословског гласника и Српског гласа, а читавог живота се бавио и писањем, па је за живота објавио многе приповетке и песме.

Током Првог светског рата је био у интернацији, а након рата је у Краљевини СХС био изабран за посланика Уставотворне скупштине, али је вратио свој посланички мандат. Милутин Јакшић је умро 8. фебруара 1937. године у Српској Црњи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1648.године погинуо је Вук Мандушић;
1821.године рођен је лекар и педагог Ђорђе Натошевић;
1935.године рођен је историчар Бранислав Глигоријевић;
1956.године први пут је код нас пробијен звучни зид. Учинио је то пуковник Никола Лекић у авиону F-86 sabre изнад аеродрома Батајница;
1979.године умро је сликар Миленко Шербан;
1996.године умро је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
2011.године погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

momo-kapor-1
Претходни чланак

Где је срце Београда?

K
Наредни чланак

Рођен је књижевник, редитељ и професор Јосип Кулунџић