AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar književnosti i prevodilac Vladan Nedić

Na današnji dan, 10. jula 1920. godine u Plaskovcu kod Topole je rođen istoričar književnosti i prevodilac Vladan Nedić.

Nakon osnovne škole u Smederevu i gimnazije koju je završio u Beogradu, u glavnom gradu je i diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu.

Radio je najpre kao bibliotekar u Biblioteci Društva za kulturnu saradnju Jugoslavije i SSSR-a i Biblioteci SANU, te je potom prošavši kroz sva zvanja bio redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Pored prevođenja sa ruskog i ukrajinskog jezika, objavio je veliki broj rasprava, studija i priloga o pojedinim piscima i pojavama u našoj književnosti.

Posebno je proučavao individualni udeo pevača u stvaranju i prenošenju epskih narodnih pesama, priređivao je i komentarisao Vukova dela i njegovu rukopisnu građu, kao i drugih srpskih pisaca, sačinio Antologiju jugoslovenske narodne lirike i sa Radovanom Samardžićem bio urednik Srpskog biografskog rečnika.

Vladan Nedić je preminuo prerano, u pedeset šestoj godini, 18. septembra 1975. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1854. godine rođen je glumac i reditelj Petar Pera Dobrinović;
1842. godine rođen je pravnik, publicista, profesor, ministar i akademik Gligorije Giga Geršić;
1856. godine rođen je Nikola Tesla;
1908. godine rođena je koreograf i pedagog Olga Skovran;
1926. godine rođen je glumac Pavle Vuisić;
1934. godine umro je književnik i političar Mirko Korolija;
1962. godine rođen je novinar Branko Stanković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

2
Prethodni članak

Isidora Sekulić: STARI I MLADI (1921)

Radonicslika
Naredni članak

Umro je slikar Novak Radonić