АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар и дипломата Душан Батаковић

На данашњи дан, 23. априла 1957. године у Београду је рођен историчар и дипломата Душан Батаковић.

Студије историје је завршио на Филозофском факултету у Београду 1982. године, где је потом и магистрирао, а докторске на париској Сорбони.

Првих десетак година од дипломирања је радио у Историјском институту, одакле је прешао у Балканолошки институт САНУ, а такође је у одређеним периодима био члан уредништва Књижевне речи, Задужбине и Књижевних новина, као и члан Управног одбора и Председништва Српске књижевне задруге.

Био је и професор Увода у историјске студије и Опште историје на Филозофском факултету од 1998. године, па амбасадор Србије у Грчкој, Канади и Француској, саветник председника Србије, директор Балканолошког института САНУ, као и члан других тимова и делегација наше земље, те председник српског комитета Међунородне асоцијације за проучавање југоисточне Европе.

Аутор је мноштва књига и научних радова, у којима се углавном бавио историјом Србије и Косова. Поред награда и признања која је добио, вишеструко је одликован како српским тако и страним одликовањима, а изабран је био и за члана Светске академије уметности и науке.

Душан Батаковић је умро 27. јуна 2017. године у Београду и сахрањен је на Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године почео је Други српски устанак;
1867. године рођен је политичар, књижевник и публициста Јаша Продановић;
1899. године рођен је историчар и акaдемик Михаило Динић;
1920. године рођен је стрип цртач  Десимир Жижовић-Буин;
1933. године рођен је композитор, музички уредник и професор Варткес Баронијан;
2007. године умро је историчар новинарства и професор Михаило Бјелица.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

t_500x300
Претходни чланак

Грмљавина Синђелићеве буради

laza-šećer
Наредни чланак

Отворена је прва дискотека у Београду