АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар архитектуре, професор и академик Војислав Кораћ

На данашњи дан, 6. јуна 1924. године у Дебелом Брду код Коренице, рођен је историчар архитектуре, професор и академик Војислав Кораћ. Након основне школе у Петровом Селу и гимназије коју је похађао у Суботици, Кореници, Сремским Карловцима и Београду, студирао је архитектуру у Прагу и дипломирао 1952. године у Београду. Радио је прво као асистент у Археолошком институту, а по докторирању је постао доцент, па ванредни и коначно редовни професор Филозофског факултета у Београду. Био је редовни члан САНУ, председник Хиландарског одбора и уредник „Хиландарског зборника“, члан и сарадник „Матице српске“, као и члан и председник још неких друштава и одбора. Највише се бавио истраживањем српске средњовековне архитектуре, а у том контексту и поједниним темама из историје византијске архитектуре и архитектура суседних западноевропских подручја, те је објавио значајне радове и књиге у вези са тим. Добитник је многих награда и признања, међу којима су две Октобарске награде града Београда, Годишња награда Друштва конзерватора Србије и друге. Војислав Кораћ је преминуо 29. октобра 2010. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1896. године у Београду је одржана прва филмска пројекција;
1815. године током Другог српског устанка, на Љубићу је погинуо командант српске артиљерије и војвода оба српска устанка, Танаско Рајић;
1906. године рођен је фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић;
1948. године рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

BranislavKojić
Претходни чланак

Рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић

stanislava pesic
Наредни чланак

Рођена је глумица Станислава Пешић